h

Geschiedenis

De SP in Maassluis

Op 22 oktober 1972 werd de Socialistische partij opgericht. Vooral in Oss en Nijmegen vond men al snel een grote aanhang en werd er actief gewerkt aan het bereiken van de doelstellingen. Het ledenaantal groeide vanaf die beginjaren gestaag en in menige gemeente werd een lokale afdeling opgericht.

Ook in Maassluis wilde men niet achterblijven en rond het jaar 2000 kwamen 5 Maassluise  SP-leden bij elkaar. Men besloot om het samenzijn uit te roepen tot heuse vergaderingen. Deze bijeenkomsten vonden plaats bij een lid thuis en men werd steeds enthousiaster om echt aan de slag te gaan.

De leden wilden een afdeling oprichten en van daaruit een actieve rol gaan vervullen in de gemeenteraad. Tijdens verder onderzoek kwam men er achter dat het oprichten van een afdeling nog heel wat voeten in de aarde had. Zo moest eerst het ledenaantal groeien en een bestuur gevormd worden. Om het ledenaantal te laten groeien begonnen de voortrekkers met het verspreiden van folders. De afdeling kwam door het actieve werven van de voortrekkers vrij snel tot stand. Als eerste voorzitter werd Eef Grootveld benoemd. Deze bevlogen voorzitter speelde een belangrijke rol in de beginjaren van de Maassluise SP. De SP staat bekend om zijn acties en ook daar deden wij volop aan mee. Vele acties werden gevoerd. Om er een aantal te noemen:

We protesteerden mee tegen de afbraak van de sociale woningen in de Westwijk. Na de brand in de kringloopwinkel in De Kleine Schaal vond wethouder Groosman het niet nodig dat er een nieuw pand voor de kringloop kwam.  Daar waren wij het niet mee eens. Een kringloop voorziet in een belangrijke behoefte voor inwoners van een gemeente en ook Maassluis was daar geen uitzondering op. We besloten om een handtekeningenactie te houden en wisten er vele te bemachtigen. Omdat wij nog geen deel uitmaakten van de gemeenteraad werd er aangeklopt bij de PvdA. Deze diende een motie in en tijdens de raadsvergadering boden wij de handtekening aan en stonden alle oud-medewerkers van de kringloopwinkel met protestborden in het publiek. Uiteindelijk ging de raad overstag en kon De Kleine Schaal zijn activiteiten voortzetten in een ander pand.

Daarnaast hielden we een lawaaiprotest tegen de bouw van het Balkon (woonwijk aan de oevers van het Scheur) op het plein voor het stadhuis tijdens de raadsvergadering. Ondanks dat de bouw niet tegen gehouden kon worden werd er wel degelijk rekening gehouden met de protesten van de betrokken actievoerders. Iedere maand stonden we bij een winkelcentrum. Om ons kenbaar te maken. Soms werden deze bijeenkomsten uitgebreid met een handtekeningenactie. O.a. tegen de sluiting van de BGSW (sociale werkplaats)en tegen betaald parkeren bij de Koningshoek. Tot op de dag van vandaag is nog steeds geen sprake van betaald parkeren.

In 2006 waren we als afdeling gegroeid. We vonden het tijd worden om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezing. Dit werd een groot succes. Tijdens deze raadsperiode konden wij ons actief bemoeien met het reilen en zeilen binnen de gemeentepolitiek. Hier hebben wij dan ook zeer veel gebruik van gemaakt. De SP werd binnen Maassluis een begrip en menige burger wist ons te vinden bij het maandelijkse kraampje of bij onze hulpdienst iedere maand in Het witte Kerkje voor advies of ons deelgenoot te maken van hetgeen er speelde binnen het Maassluise. Kortom: We deden er toe.

Vier jaar later kregen we weer 2 zetels en bleven we tot 2013 in de gemeenteraad vertegenwoordigd. Helaas overleed toen onze voorzitter en gemeenteraadslid Eef Grootveld. 2013 zou voor de SP, ondanks heel veel inzet van de leden, een “rampjaar” genoemd kunnen worden. Het bleek namelijk niet mogelijk om een geschikte voorzitter te vinden. Het onvermijdelijke gebeurde in 2014. De afdeling werd opgeheven. De nog aanwezige SP-leden besloten om op een andere manier actief te blijven. Wanneer er geen afdeling in een gemeente aanwezig is, vallen de leden onder de naastgelegen afdeling. In het Maassluise geval betekende dit dat wij onder Vlaardingen vielen. Aldaar werd ons activisme voortgezet en konden wij ons steentje bijdragen aan een socialer Nederland.

In 2020 werd er vanuit Vlaardingen het initiatief gestart om Maassluis weer te voorzien van een eigen afdeling. Het ledenaantal in Maassluis was groeiende en men zag mogelijkheden om een afdeling in oprichting op te starten. Aldus geschiedde. Op dit moment is er een kleine groep leden bezig om een volwaardige afdeling voor elkaar te krijgen. Zo zijn er al weer acties gevoerd bij o.a. winkelcentrum Koningshoek en Steendijkpolder. Ruchtbaarheid geven aan de Maassluise bevolking was en is het doel van deze acties. Tot nu toe worden ze door vele inwoners warm ontvangen.

Het ledenaantal binnen de gemeente groeit ook nu nog gestaag en een volwaardige afdeling zal niet lang op zich laten wachten. Maassluis verdient een SP-afdeling. Ook nu zijn er vele omstandigheden die het noodzakelijk maken om tot actie over te gaan. Daar waren mensen in het gedrang komen, door wat voor reden dan ook, voelen wij ons geroepen ons te tonen. Dit doet de afdeling het liefst met zo veel mogelijk leden. Indien u zich geroepen voelt om uw steentje bij te dragen aan een socialer Maassluis, zouden we het fantastisch vinden indien u zich aanmeldt als lid en met ons meestrijdt.

U bent hier